Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

 

Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Per januari 2017 verandert het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Net als voorheen krijgen alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar eens per 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje. In het vernieuwde bevolkingsonderzoek wordt eerst gekeken of in het uitstrijkje Humaan Papillomavirus (HPV) aanwezig is. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Heeft u geen HPV? Dan heeft u vrijwel geen kans op baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, wordt het uitstrijkje ook onderzocht op afwijkende cellen. Heeft u HPV en zijn er ook afwijkende cellen? Dan gaat u naar de gynaecoloog. Heeft u klachten, zoals bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies als u niet ongesteld bent? Maak een afspraak met uw huisarts, ook als u geen uitnodiging heeft voor het bevolkingsonderzoek. Op Thuisarts.nl vindt u uitleg over het uitstrijkje, zoals Ik ga een uitstrijkje laten maken, Ik wil een zelfafnameset gebruiken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en Ik ga naar de gynaecoloog vanwege een afwijkend uitstrijkje.

Voor het maken van het uitstrijkje kunt u een afspraak maken in de praktijk. U kunt terecht bij uw huisarts, maar ook de assistentes zijn speciaal geschoold om uitstrijkjes te maken.

Ongeveer 3 weken na het uitstrijkje is de uitslag bekend. U kunt de uitslag telefonisch opvragen bij de assistente.

Medisch Centrum Nuth

Markt 25

6361CB Nuth

Telefoonnummer: 045-5241260

Faxnummer: 045-5242620